Jaktutbildning Sörmland
- vi utbildar jägare, inte bara skyttar -

Startsida
Om oss
Nyheter
Jägarexamen
Ungdomskurser
Våra utbildningar
Temakvällar
Kursplan
Norrlandsjakt
Skjutbana
Hotel Kompaniet
Galleri
Viktig information
Kontakta oss

 

copyright ©
Jaktutbildning Sörmland

 


Jägarexamen


Vi är f.n. störst i Sörmland på Jägarexamen.
Vår utbildning för jägarexamen är en komplett intensivutbildning, där inriktning och omfattning har utformats för att ge en välmotiverad normaldeltagare mycket goda chanser att klara de obligatoriska proven.

Utbildningen omfattar:

* 3 dagar teori vilket avslutas med ett skriftligt examensprov.

* Minst 1- 2 dagar skytteträning inför skjutprovet, beroende på tidigare erfarenhet.

* 1 dag obligatoriskt skjutprov, som omfattar, hagel, kula, avståndsbedömning och säkerhet.

Såväl det teoretiska provet som skjutprovet genomförs av oberoende provledare som har godkänts av Naturvårdsverket och Polisen.

Vår kursledare har många års erfarenhet av nästan alla förekommande former av praktisk jakt och viltvård och har mer än 25 års erfarenhet av kursverksamhet inom området.

Kursavgiften är 5.995:-. och avser 3 dagar teori, läroböcker, övrigt kursmaterial, 1-2 dagar skytteträning samt lunch och fika alla teoridagarna. Arvode till provledarna, samt kostnader för ammunition och lerduvor tillkommer.


Ingen åldersgräns finns för att kunna ta jägarexamen, man måste dock kunna hantera ett vapen på ett säkert sätt.


De förkunskaper du behöver för att gå kursen får du genom att du anmäler dig i god tid, ca 4 - 6 veckor före kursstart. Då skickar vi litteratur och informationsblad till dig så att du kan läsa igenom det före kursstart.

Övriga kunskaper får du under de tre teoridagarna.


Tycker du att du vill ha mer tid för att läsa igenom kurslitteraturen och informationsbladen så anmäler du dig till en kurs som går längre fram på året, så får du litteraturen och informationsbladen hemsänt tidigare och du

får längre tid på dej att studera litteraturen. Se "Detaljerat innehåll och program..." via länken här nedan, där får du mer information om vad teorilektionerna handlar om.

 

 

Detaljerat innehåll och program för kursen kan du se här
 

Totalt har vi ca 20 timmar teori, där du får grundlig genomgång av det som är viktigt att veta innan du ger dig ut på jakt. Vi lägger stor vikt vid att deltagarna ska få förståelse för hur samspelet i naturen fungerar, och hur och varför man ska bedriva förståndig och säker jakt. 

Kursen
ger dig kunskap om bland annat djurens etologi, anatomi och familjebildning, olika jaktformer samt lämpliga hundraser för olika typer av jakt. Vi pratar om ekologi, viltvård, biotopvård, eftersök mm. Du får lära dig skytteteknik, säkerhet med vapen samt jakt- och vapenlagstiftningen. Du får kunskap om vapen och vad som är viktigt för att kunna avlossa säkra skott.

Utöver det som står i böckerna får du kunskap om aktuella viktiga händelser såsom nya lagar, utredningar såsom den pågående rovdjursutredningen, den nya älgjaktsorganisationen som regeringen har bestämt ska träda i kraft 2012 med mera. Vi tar upp nya lagar som tillkommit, t ex om förvaring av vapen och ammunition.Man blir ingen erfaren jägare bara genom att ta jägarexamen. Säkerheten är den största faktorn som alltid går först vid jakt och jaktlagen säger att man ska döda med första skottet. För att bli en säkrare jägare bör du därför också gå våra vidareutbildningar.


Tillbaka till startsidan